دکتر قنبری: یک عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی شریف در یک شرکت دانش بنیان ضمن حفظ رویههای جاری در پروژههای اصیل علمی، باید آمادگی پاسخگویی به نیازهای متغیر صنعتی را نیز بپذیرد و فقط در اين صورت است که میتوان جایگاه دانشگاه را در صنعت تثبیت کرد و اميدوار بود با اعتمادسازی صنعت به دانشگاه که مبتنی بر حاصل کار است، مقصد دیگری فراروی دانشآموختگان دانشگاه قرار گیرد.
دکتر بهرام قنبری عضو هیئت علمی دانشکده شیمی دانشگاه صنعتی شریف، در سال 1377 به عنوان اولین دانشآموخته، دکتری خود را در گرایش معدنی از اين دانشکده اخذ کرد. وی بخشی از فعالیتهای اين مقطع تحصیلی را در گروه پژوهشی پروفسور لیندوی از دانشگاه سیدنی استرالیا بر روی سنتز ترکیبات ماکروسیکلی جدید برای استخراج انتخابی کاتیونهای فلزی انجام داد. پس از بازگشت به ایران و دفاع از رساله دکتری، به مدت 10 سال در پژوهشگاه صنعت نفت بر روی سنتز، فرمولاسیون و ارزیابی افزایههای صنایع نفت، گاز و پتروشیمی به تحقیق پرداخت و در این مدت در بیش از 40 پروژه صنعتی و پژوهشی مشارکت داشت.
دکتر قنبری پس از 10 سال کار پژوهشی با کولهباری از تجربه در سال 1386 به دانشگاه صنعتی شریف بازگشت و بهعنوان عضو هیئت علمی این دانشگاه مشغول به کار شد و با توجه به تجربیات ارزشمند خود در حوزه صنعت نفت، تصمیم گرفت در کنار تدریس، با بهرهگیری از تجربیات خود، گامی موثر در رفع مشکلات اين صنعت بردارد. به همین منظور شرکت همای ماندگار انرژی را تاسیس کرد که در زمینه ارزیابی عملکرد مواد شیمیایی و بازدارندهها جهت "تضمین پایداری جریان" (Flow Assurance) فعالیت دارد. این شرکت در سال 1397 با همکاری جمعی از متخصصین و مشاورین ایرانی داخل و خارج کشور در حوزه صنعت نفت تاسیس گردید و ضمن ارایه خدمات فناورانه ارزیابی عملکرد مواد شیمیایی- بازدارندهها نظیر هیدرات گازی، خوردگی فلزات، رسوبهای معدنی، واکس، لجنهای نفتی و آسفالتن بر اساس استاندارهای بهروز جهانی، به فعالیتهای پژوهشی و مشاورهای خود با شرکتهای نفت و گاز اشتغال دارد.
برای آشنایی بیشتر با فعالیتهای این شرکت با دکتر قنبری عضو هیئت علمی دانشکده شیمی، موسس و مدیرعامل شرکت همای ماندگار انرژی به گفتگو نشستیم. وی در معرفی این شرکت توضیح داد: شرکت دانش بنیان همای ماندگار انرژی با داشتن دو آزمایشگاه مجزا مجهز به امکانات منحصر بفردی از جمله اتاقک ایزوله کار با سولفید هیدروژن و راکتورهای تحت فشار با قابلیت دید، مناسب برای ارایه اجرای آزمونهای مورد نیاز شرکتهای نفتی میباشد. همچنین این امکانات به قابلیت منحصربفرد پایش لحظهای و ارسال اطلاعات به صورت برخط و قابلیت شبیهسازی عملی شرایط عملیاتی میادین نفت و گاز میباشند که تاکنون بالغ بر صدها خدمت بر اساس استاندارد 17025 در حوزه آزمونهای خدماتی برای شرکت در مناقصات صنعت نفت توسط این شرکت اجرا شده است.
به گفته دکتر قنبری این شرکت متشکل از تیمی از متخصصان مجرب است که در کارنامه حرفهای خود سابقهای طولانی در زمینه انجام پروژههای متعدد مشاورهای در سطوح ملی و بین المللی و ارایه خدمت منحصربفرد فناورانه تخصصی در صنایع بالادستی نفت و گاز را دارند.
مدیرعامل شرکت در ادامه افزود: از آنجا که دغدغه اصلی شرکتهای نفت و گاز و شرکتهای تامین کنندگان افزایهها و بازدارندهها، اطمینان از عملکرد مناسب فرمولاسیونهای مورد استفاده و کارایی مناسب آنها با کمترین اثرات جانبی است لذا ماموریت این شرکت همراه بودن با نیازهای مشتریان با تمرکز بر ارزیابی نمونهها با دقیقترین و جدیدترین روشهای موجود در کمترین زمان ممکن به همراه مشاوره فنی برای بهبود شرایط عملکرد سنتز بازدارندهها است.
این محقق شریفی در خصوص خدمات فنی قابل ارایه شرکت گفت: از عمده چالشهای موجود در خطوط انتقال نفت و گاز میتوان به پدیدههایی مانند، تشکیل هیدرات (Hydrate)، واکس(Wax)، آسفالتین (Asphalting)، رسوبات معدنی (Scale)، خوردگی (Corrosion) و رسوب/لجن (Sludge) اشاره کرد. وی افزود: با توجه به تجهیزات بهروز و تجارب با ارزش موجود در بدنه کارشناسی اين شرکت،گسترش خدمات اين آزمایشگاه مرجع در زمینه ارزیابی افزایههای خوردگی و رسوب برای سایر صنایع و مراکز صنعتی مانند نیروگاهها، ذوب آهن و ... در برنامههای توسعه جاری شرکت قرار دارد.
دکتر قنبری افزود: تضمین و صیانت از تولید نفت و گاز شامل تمام فعالیتهایی میشود که اجازه میدهد نفت خام و گاز طبیعی بدون بروز مشکل در مسیرخط لولههای انتقال به مقصد برسند زیرا هر گونه توقف در انتقال سیالات درخطوط لوله در حوزه گاز و نفت خصوصا در فصولی از سال که تولید تکلیفی است منجر به ایجاد اختلال یا توقف فعالیت یک پالایشگاه یا سایر مصرف کنندههای سوختهای نفتی شود. به عنوان مثال در برخی از خطوط لوله از مواد افزودنی ضروری استفاده میشود که یکی از عوارض جانبی نامطلوب آنها ترسیب املاح معدنی موجود در آب همراه سیالات چاه است. در شرایط میدانی، یک خط لوله با قابلیت تولید یک میلیون متر مکعب در روز ممکن است ظرف مدت کمتر از یک هفته با اين رسوبات مسدود شده و توليد در آن متوقف شود. در شرکت همای ماندگار انرژی فرمولاسیون جدیدی در یک میدان گازی مورد آزمایش قرار گرفته است که به کارشناسان عملیات اجازه میدهد ضمن استفاده از افزایه مورد نظر، از تاثیر جانبی آن بر انسداد خط لوله گازی به طور کامل جلوگیری شود. به اين ترتیب با بررسی و شناخت عوامل شیمیایی میتوان فرایندهايی که منجر به تشکیل لجن و رسوب در لولهها میشود را شناسایی و با ارایه راهکار آنها را کنترل کرد.