دکتر جلیلی درباره نامگذاری سال جدید توسط رهبر معظم انقلاب با عنوان "تولید؛ دانش بنیان، اشتغال آفرین" با دو خبرگزاری ایرنا و فارس به گفتگو نشست.
رئیس دانشگاه صنعتی شریف در گفت وگو با خبرنگار گروه علم و آموزش ایرنا درباره نامگذاری سال جدید توسط رهبر معظم انقلاب گفت: دانشگاهها، معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و وزارت علوم در راستای تحقق شعار سال ۱۴۰۱ با عنوان «تولید؛ دانشبنیان، اشتغالآفرین» باید بسترها و زیرساختهای رشد دانش بنیانها و حمایت از تولید داخلی را فراهم کنند.
دکتر رسول جلیلی افزود: یک دهه است که از سوی رهبر معظم انقلاب اسلامی، تولید کلمه محوری و شعار سال انتخاب میشود که نشان از اهمیت و جایگاه تولید داخلی در اقتصاد کشور دارد.
وی خاطرنشان کرد: در آستانه قرن جدید بدون شک دانش بنیانها شاکله اصلی تولید و کارآفرینی هستند که انتخاب این شعار در سال ۱۴۰۱ به عنوان سال شروع قرن پانزدهم بسیار به جا و دقیق است.
رئیس دانشگاه صنعتی شریف ادامه داد: نامگذاری امسال در حالی انتخاب شده است که جمهوری اسلامی ایران، یک دهه تجربه در این حوزه دارد و این دانشگاه در این تجربه طلایی، همراهی بسیار خوبی داشته است.
دکتر جلیلی همچنین گفت: دانشگاه صنعتی شریف به دلیل فعالیت های موثر خود توانسته است در کنار آموزش و پژوهش، نهادهای مرتبط با کار و کارآفرینی و همچنین کارآفرینی دانش بنیانها را در داخل و کنار این مرکز آموزش عالی راه اندازی کند.
وی افزود: در دانشگاه صنعتی شریف درس کارآفرینی، مراکز نوآوری، مراکز رشد و مراکز خدمات فناوری فعالیت میکنند و در کنار دانشگاه و مرتبط با دانشگاه پارک علم و فناوری و ناحیه نوآوری شریف را داریم.
رئیس دانشگاه صنعتی شریف ادامه داد: اگر امروز نقشه دانشگاه صنعتی شریف در غرب تهران را بنگرید حدود ۲۰ هکتار فضای آموزشی و پژوهشی و نوآوری به عنوان پردیس اصلی و جغرافیای این دانشگاه وجود دارد و در کنار آن ۲۵۰ هکتار یعنی حدود ۱۲ برابر ناحیه نوآوری شریف فعال است.
دکتر جلیلی خاطرنشان کرد: هدف این دانشگاه از راهاندازی ناحیه نوآوری شریف این است که در دهه پیشرو بتوانیم ترکیب خوبی از نهادهای لازم برای تولید دانش بنیان برای فارغ التحصیلان و دانشجویان و اساتید دانشگاه صنعتی شریف و حتی دیگر دانشگاههای کشور که تمایل دارند کار دانش بنیان در این ناحیه داشته باشند را فراهم کرده باشیم.
وی یادآور شد: برای این که این اتفاق بیافتد پارک علم و فناوری شریف را به عنوان کانون نهایی رشد دهنده این سری از فعالیتها بیش از پیش توسعه میدهیم تا هم فضای دانش بنیانی به شکل متوازن توسعه یابد و هم اعتماد حوزه مصرف (کارفرمایان و دولت) جلب شود.
رئیس دانشگاه صنعتی شریف ادامه داد: بنده خود را موظف به توسعه فرهنگ دانش بنیان ها در کنار دانشگاه صنعتی یعنی ترسیم بخشی از نقشه راه بعد از تحصیل دانشجویان مقاطع مختلف میدانم و امکان تحقق و استمرار این نقشه راه زندگی را برای جوانان نخبه و علاقهمند توسعه کشور فراهم میکنیم.
دکتر جلیلی ابراز امیدواری کرد که با تحقق جدی شعار امسال بتوانیم در پایان سال ۱۴۰۱ پرونده و عملکرد خوبی از دانشگاه صنعتی شریف به مردم ارایه دهیم.
وی همچنین درباره تحقق شعار سال ۱۴۰۱ گفت: برای این که بتوانیم با شعار سال به صورت عمقی عمل کنیم از یک طرف دانشگاهها، معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و وزارت علوم است که باید بسترها و زیرساختهای رشد و نمو تحقق دانش بنیان ها در فناوری و محصول را فراهم کنند و از طرف دیگر حمایت از تولیدات دانش بنیان داخلی (یعنی مصرف و جایگزینی آن با محصولات خارجی) از سوی همه باشد.
رئیس دانشگاه صنعتی شریف ادامه داد: اگر نوآوری و فناوری حاصل نوآوری تحقق پیدا کرد و به محصول تبدیل شد و قابل ارایه به دستگاهها و مردم و سازمانها و شرکتها و وزارتخانه شد، وظیفه اصلی طرف تقاضا و طرف مصرف این است که با خرید آن از آن محصول حمایت کند.
دکتر جلیلی تصریح کرد: وظیفه اصلی طرف تقاضا این است که فناوری و محصول داخلی دانش بنیان را قطعا و بدون هیچ معطلی جایگزین محصول خارجی کند. اگر بخش اول به طور کامل محقق شود و بخش دوم یعنی خرید و جایگزینی و ترجیح محصول داخلی نسبت به محصول داخلی اتفاق نیفتد، تحقق شعار با مشکل روبرو میشود و طلایه داران دانش بنیانی، به جای امیدواری با نومیدی و یاس مواجه میشوند.
وی با بیان این که هر فعالیت دانش بنیانی با ریسک مواجه است، گفت: همه فعالیت های دانش بنیان ها حتما به موفقیت نمیانجامد که این هم یک فرآیند کاملا طبیعی بوده و این ریسک پذیرفتنی است اما محصولی که موفق و به بازار عرضه میشود باید مورد استقبال مردم قرار بگیرد.
رئیس دانشگاه صنعتی شریف یادآور شد: چرخه دانش بنیانی از یک حمایت اولیه دانشگاهی و دولتی یا بخشهای بزرگ صنعتی شروع میشود اما بعد از آن باید چرخه اقتصادی خودگردان داشته باشد. این چرخه خودگردان اقتصادی مستلزم خرید توسط مصرف کننده است.
دکتر جلیلی تاکید کرد: بنابراین، وظیفه دولت حمایت از محصولات دانش بنیان است. در سال ۱۴۰۱ برای تحقق جدی این شعار باید وزارتخانه ها و سازمان های بزرگ تصمیم بگیرند که با وجود هر میزان محصول دانش بنیان تولید داخلی جلوی ورود محصول معادل یا مشابه خارجی را بگیرند و هیچ توجیهی وجود نداشته باشد که اصرار بر خرید محصول خارجی مشابه داشته باشند در حالی که محصولات یک شرکت دانش بنیان روی دستش مانده باشد.
به گزارش ایرنا، حضرت آیتالله خامنهای رهبر معظم انقلاب اسلامی در پیامی به مناسبت آغاز سال ۱۴۰۱، سال جدید را سال «تولید؛ دانشبنیان، اشتغالآفرین» نامگذاری کردند.
ایشان در این پیام نوروزی بر تولید دانشبنیان و متّکی بر دانش و پیشرفت های علمی و همچنین تولید اشتغالآفرین تاکید کردند.
مسؤولیت دانشگاهیان در راستای تحقق خواسته رهبری
رئیس دانشگاه صنعتی شریف در گفتوگو با خبرنگار گروه دانشگاه خبرگزاری فارس با بیان اینکه دانشگاهیان برای تحقق شعار سال مسؤول هستند، گفت: سخنان مقام معظم رهبری برای جوانان، سرشار از امید است و ما برای ماندگاری این امید باید نقشه راه داشته باشیم.
دکتر رسول جلیلی رئیس دانشگاه صنعتی شریف، با بیان اینکه سخنان مقام معظم رهبری برای جوانان سرشار از امید است، گفت: این مساله بسیار اهمیت دارد که در آغاز قرن 15 هجری شمسی چنین امیدی در جوانان و فرهیختگان کشور ایجاد میشود؛ البته برای اینکه این امید همیشگی باشد ما باید نقشه راه داشته باشیم، نقشه راه هر انسان نیز این است که به کمال و تعالی برسد و این کمال و تعالی در حل مسائل اولیه زندگی مدنظر جوان مخاطب ما است.
وی افزود: مسیر کمال و تعالی انسان جز با امیدواری و خوشبینی رخ نمیدهد و امید و خوش بینی نیز مستلزم کار خوب است یعنی کاری که تمام اعضا و جوارح فرد را مشغول و اثرآفرین کند که این همان کار دانش بنیان است زیرا در این کار نوآوری و فنآفرینی وجود دارد.
رئیس دانشگاه صنعتی شریف شعار سال را بسیار دقیق و متناسب با جامعه نخبگانی کشور برشمرد و اظهار داشت: دانشگاهیان حتما در برابر با شعار سال و برای تحقق آن مسئوول هستند، ما موظف هستیم زندگی پس از تحصیل دانشجویان را هم ببینیم و ترسیم کنیم، باید فضای مکمل دانش و پژوهش، یعنی فضای کارآفرینی و فنآوری و نوآوری را ایجاد کرده و توسعه دهیم، البته بسیاری از دانشگاهها پارکهای علم و فناوری ایجاد کردند، دانشگاه صنعتی شریف نیز مفتخر است که در منطقه طرشت در کنار دانشگاه، پارک علم و فناوری بسیار بزرگ و پیش تازانه ای را تاسیس کرده است که حدود ۵۰۰ شرکت دانش بنیان در آن مستقر هستند و شیب رشد کمی و کیفی شرکتهای پارک رو به فزونی است.
دکتر جلیلی عنوان کرد: ما باید شرکتهای دانش بنیان بزرگ بیشتری داشته باشیم، شرکت دانش بنیان بزرگ یعنی شرکتی که در مقیاس 4 رقمی کارمند و فناور وپژوهشگر داشته باشد، اگر تعداد خیلی بیشتری از چنین شرکتهایی داشته باشیم فکر میکنم تا حدودی توانسته باشیم بخشی از انتظارات مقام معظم رهبری را جامه عمل بپوشانیم.