بهمنظور گسترش همکاری و ارتباط دانشگاه با صنعت، نشستی مابین مدیران و مسئولین دانشگاه صنعتی شریف و گروه خودروسازی سایپا برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه صنعتی شریف، عصر روز یکشنبه 7 خردادماه 1402 نشستی با حضور دکتر جلیلی رئیس دانشگاه، مهندس تیموری مدیرعامل گروه خودروسازی سایپا و برخی ازمعاونین و مدیران این دو مجموعه برگزار شد.
در ابتدای این نشست دکتر جلیلی ضمن ارائه گزارشی از دانشگاه، از میزان استقبال دانشجویان کارشناسی نسبت به کارشناسی ارشد و دکتری ابراز نارضایتی کرد و گفت: مساله امروز ما عدم توانایی نگهداشت فارغالتحصیلان کارشناسی برای ادامه تحصیل در دوره ارشد و دکتری است. با توجه به علاقه دانشجویان به برپایی کسب و کار شخصی خود، دانشگاه صنعتی شریف طی بیست سال گذشته توانسته است زیست بوم فناوری را با ترکیب کارآفرینی در دانشگاه فراهم آورد. باید تلاش کنیم دانشجویان دوره کارشناسی را که برترینهای ریاضی کشور هستند با محیط کار جدی، مسائل جدی و حل نشده عجین کنیم.
دکتر جلیلی ضمن اشاره به پیگیری مساله خدمت سربازی برای دانشجویان پسر از سوی دانشگاه، ایجاد شوق حل مساله در دانشجویان را بسیار اثرگذار خواند و گفت: نیاز دانشگاه در ارتباط با این جلسه چگونگی سیراب کردن دانشجویان از کار جدی و اثرگذار است. وی در ادامه تصریح کرد: بدون شک در مجموعه بزرگی همچون سایپا به اندازه کافی مساله جدی وجود دارد. مسائلی همچون خودرانی، هوش مصنوعی، کاهش مصرف و... سرفصلهای مطلوبی برای زورآزمایی دانشجویان است. وی همچنین مدرس صنعت را موضوع دیگری برای افزایش همکاری میان دانشگاه و صنعت بیان کرد و گفت: امکان حضور عزیزان فعال در صنعت بهعنوان مدرس در دانشگاه صنعتی شریف وجود دارد.
دکتر جلیلی در ادامه کوآپ(آموزش پایدار) را طرحی موفق در پایدار کردن دانشجویان دانست و توضیحاتی در خصوص این طرح بیان کرد. سپس ایجاد حس دلبستگی به صنعت کشور در دانشجویان را هدف همکاری با صنعت دانست و گفت چگونگی طرح مساله از سوی صنعت برای دانشگاه در روند حل مساله بسیار حائز اهمیت است.
رئیس دانشگاه از تاکید وزیر علوم در خصوص اعطای بورس به دانشجویان کارشناسی از سوی صنایع بزرگ صحبت کرد و خطاب به شرکت خودروسازی سایپا گفت: برای شروع میتوانید تعداد محدودی بورسیه درکنکور سال آینده برای رشتههای مورد نیاز در نظر بگیرید. هدف از این امر ایجاد دلبستگی دانشجویان به صنعت کشور است.
رئیس دانشگاه اصلیترین نکته در هدایت آینده خودرو را سیستم عامل دانست و افزود: فصل نوینی در هوشمندسازی خودرو با سیستم عامل خودرو در پیش است.
در ادامه مهندس تیموری مدیر عامل شرکت خودروسازی سایپا فضای دانشگاه را بسیار انرژی بخش دانست و گفت: رشد، تحقیق و توسعه صنعت از طریق افزایش ارتباط با دانشگاه امکانپذیر است.
مدیرعامل سایپا نقش صنعت در مهاجرت نخبگان را بسیار تاثیرگذار دانست و گفت: دغدغههای دانشگاه برای صنعت نیز بسیار مهم است. در رشتههای فنی امکان جذب بدون محدودیت در شرکت خودروسازی سایپا فراهم است.
مهندس مبلغ ناصری مدیرعامل شرکت مگاموتور سایپا، دانشگاه صنعتی شریف را باعث افتخار کشور دانست و گفت: فضا و فرهنگ کاری ما در مگاموتور از زمان ورود دانشجویان متحول شد.
دکتر رفیعی، مدیر آموزشهای آزاد دانشگاه امکانات شریف را در بخش آموزش الکترونیکی مطلوب دانست و گفت: در سال 1401 مرکز کارگاههای شریف در بخش مکانیک بالاترین آمار را دارا بوده است. در بخش تولید محتوای آفلاین در خصوص صنعت خودرو میتوانیم فعالیتهای اثرگذاری را با همکاری هم پیش ببریم. در صورتی که این ارتباط دو طرفه شکل گیرد میتوانیم به طرز چشمگیری در کاهش مهاجرت نخبگان موثر باشیم. برای دانشگاه باعث افتخار است در تولید و خدمت، فعالیت کنیم.
دکتر رفیعی نقطه قوت دانشگاه در بخشهای فنی را آموزش دانست.
در ادامه جلسه دکتر حدادپور، معاون پژوهش و فناوری دانشگاه ضمن اعلام آمادگی کامل برای همکاری به ارائه توانمندیهای دانشگاه صنعتی شریف و پارک علم و فناوری شریف پرداخت.
در انتهای جلسه مهندس تیموری برای همکاری با دانشگاه شریف اعلام آمادگی کرد و گفت: برای همکاری با استادان و دانشجویان شریف راه دوری پیش رو نیست و هرزمان که دانشگاه اعلام آمادگی کند میتوانیم این مسیر را آغاز کنیم. در پایان این برنامه مدیران سایپا از مرکز تحقیقاتی "چیتا" مستقر در ساختمان ستاری بازدید کردند. مرکز تحقیقاتی چیتای دانشگاه تهران در زمینه پژوهش، توسعه، طراحی و ساخت تجهیزات هوشمندسازی و خودرانسازی خودروها و دیگر وسائل نقلیه فعالیت میکند.