مناظره «اعتراض دارم!» با حضور احمد زیدآبادی روزنامه نگار و دبیر کل ادوار تحکیم وحدت و عبدالله گنجی روزنامه نگار و مدیرمسئول روزنامه همشهری در دانشگاه صنعتی شریف برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه صنعتی شریف، عصر روز سه شنبه 10 آبان مناظره دانشجویی تحت عنوان "اعتراض دارم" با موضوع بررسی امکان اعتراض و حد و حدود قانونی آن در جمهوری اسلامی ایران به همت معاونت فرهنگی و اجتماعی دانشگاه و تشکل انجمن اسلامی دانشجویان(مستقل)دانشگاه صنعتی شریف برگزار شد.
این مناظره که با حضور دکتر احمد زیدآبادی روزنامه نگار و دبیر کل ادوار تحکیم وحدت و دکتر عبدالله گنجی روزنامه نگار و مدیر مسئول روزنامه همشهری برگزار شد با استقبال گرم دانشجویان شریف همراه بود.
در ابتدای این برنامه زید آبادی گفت: اگر قرار است اتفاقی بیفتد باید زمینه بحث و گفتگو دوطرف فراهم باشد و قطعا راه براندازی را پرهزینه میدانم.
عبدالله گنجی مدیرمسئول روزنامه همشهری نیز در ابتدای سخنان خود در این مناظره با بیان اینکه نگاه به دانشگاه صنعتی شریف همیشه نگاه نخبگی و تاریخی بوده است و با اتفاقات اخیر، من نگران برچسب زدن به این دانشگاه در آینده هستم گفت: باید مراقب باشیم نسلهای بعدی چه برداشتی از این دانشگاه خواهند داشت. از طرف دیگر معتقدم که دانشگاه به خصوص دانشگاه صنعتی شریف باید محل گفتوگو و بیان نظرات باشد.
وی گفت: من در این نشست جریان اصولگرایی را نمایندگی نمیکنم اما اگر اعتقاد به انقلاب اسلامی به معنای اصولگرایی باشد من اصولگرا هستم.
گنجی در ادامه افزود: من این صحبت آقای زیدآبادی را قبول دارم که حوزه فکری جریان انقلاب اسلامی کمرنگ و ضعیف شده است و این درست است اما معتقدم که حوزه فکری در جریان اصلاح طلب نیز حوزه فکری بومی نیست و صرفا ترجمهای است و در نهایت باید پذیرفت که متاسفانه حوزه فکری در کشور ما لاغر شده است.
سپس زیدآبادی گفت: اتفاقات این روزهای دانشگاه تابعی از شرایط کلی جامعه است. من هیچ وقت نماینده اصلاح طلب نبودم. تفکر من ملی مذهبی است اما مشی و شیوه من اصلاح طلبانه است، ولی نماینده فکری آنها نیستم. من در روزنامه هم میهن با آقای کرباسچی همکاری میکنم و آقای کرباسچی خیلی وقت است که از حزب کارگزاران بیرون آمده و ما در روزنامه هم میهن همکاری داریم.
وی با بیان اینکه دانشجو امروز خشمگین است و خشم را نمیشود به شکل مدنی ابراز کرد و جنبش دانشجویی همیشه تابعی از شرایط عمومی اجتماع است، گفت: آنچه که این روزها در دانشگاهها اتفاق افتاد، از شرایط کلی جامعه نشات میگیرد. دانشجوی خشمگین امروز افقی را پیش روی خود نمیبیند و احساس میکند که نمیتواند آینده خود را به خوبی رقم بزند و این خود به خود خشم ایجاد میکند و به دنبال خشم نیز پرخاش بوجود میآید و ممکن است حرفهای تند و توهین آمیزی نیز مطرح شود.
زید آبادی با تاکید بر اینکه اگر دولت بالغ باشد به جای مقابله، شرایط موجود را مدیریت میکند گفت: این موضوع صرفا در ایران نیست و در همه جای دنیا اتفاق میافتد.
وی گفت: نسل جدید استقلال شخصیتی دارد و طبیعی است که نتواند شرایط موجود جامعه را تاب بیاورد و با سرسختی در پی عصیان و بیان اعتراضات خود است. در مقابل جامعهی ما هم در فرهنگسازی مشکل داشته و ناکارآمد عمل کرده و بعضا حرفهایی را مطرح میکنند که با ذهن و اندیشه بچههای نسل جدید کاملا فاصله دارد. از طرف دیگر افراد اثرگذار در جامعه هم وجود ندارند و به طبع آن تولید فکری مناسب نداریم.
گنجی: نسل جوان همواره با بینش سیاسی جامعه خود مخالف بوده و به دنبال تحولخواهی است
در ادامه مناظره گنجی به بدبینی نیروی جوان کشور نسبت به حکومت اشاره کرد و افزود: این بدبینی و سوظن از قبل هم بوده و نسل جوان همواره با بینش سیاسی جامعه خود مخالف است و به دنبال تحولخواهی و چپگرایی به معنای عدالت خواهی است و البته که باید این نوع نگرش جوانان را هم به رسمیت بشناسیم. متاسفانه جریان دانشجویی امروز ما تزریق پذیر است و به راحتی از بیرون دانشگاه خط میگیرد و مثل طوطی عمل میکند. دلیل آن این است که دانشجویان ما مطالعه غیر درسی ندارند و جوان امروز با اندیشه آشنا نیست و عدم عمق فکری مستقل و جریاندهی از بیرون دانشگاه به جامعه ما آسیب میزند. متاسفانه دانشجوی امروز حتی قادر به ارایه تعریف ساده از کودتا نیست.
در ادامه این برنامه زیدآبادی گفت: در هیچ کجای دنیا دانشجو آگاهی سیاسی و اجتماعی را شخصا کسب نمیکند و به واسطه ارتباط با نیروی روشن فکر خارج از دانشگاه به این نبوغ میرسد و نباید خصلتهای دانشجویی را سیاسی و امنیتی ببینیم.
در این مناظره گنجی افزود: درهیچ جای دنیا مقامات کشوری به همچون مقامات ایران در بین دانشجویان حضور پیدا نکردند و مردمی نیستند.
وی ادامه داد : در خصوص مهسا امینی آقای رئیسی با خانواده او صحبت کرده و فرمانده انتظامی صحبت کرده و قول مساعد برای رسیدگی دادند. در قصه زاهدان رئیس جمهور تیم ویژه گذاشت؛ بنابراین بستگی دارد از چه زاویهای نگاه میکنید. راهبرد نظام این است که تا میتوانیم کشته شویم، ولی کشته ندهیم. در تهران از معترضین اخیر حتی یک نفر کشته نشد و در مقابل تعداد 6 نفر از نیروی انتظامی شهید شده است.
در ادامه مناظره زیدآبادی گفت: در خصوص مهسا امینی خیلی راحتتر میشد عمل کرد و تیمی که مسئول واقعه بود اول تعلیق میشدند تا رسیدگی قضایی صورت گیرد و در عین حال هم بیتدبیری نمیشد و هم سیستم از نیروهای خود دفاع میکرد.
وی افزود: مسئله گشت ارشاد مساله دینی نیست، ما در صدر اسلام هم گشت ارشاد نداشتیم که کمحجاب و بیحجاب را بگیرد. بعضیها حجاب نمیخواهند و مشکل جمهوری اسلامی این است که حقوق برابر شهروندی را به رسمیت نمیشناسد و همه اتباع را یکسان نمیبیند.
زیدآبادی در پاسخ به سوالی درباره اینکه رفتار برخی از دانشجویانی که رفتارهای هنجارشکنانه داشتند را چگونه ارزیابی میکنید؟ گفت: تبعیض سیاسی عادی است و اظهر من الشمس است. ما در جامعه مدنی کار کردیم و راه به قدرت ندارم. راه باید باز باشد. فحش باد هواست درست نیست بخاطر فحاشی کسی را بزنند و دانشگاه را ببندند. خیلی واکنشهای برخی تند است. فحشها خوب نبود و من آن را تایید نمیکنم، ولی باید احترام هم را نگه داریم.
در ادامه مناظره گنجی درباره موضوع گشت ارشاد گفت: با این سه دسته تفکر روبروهستیم ولی حرف را دقیق بزنیم و دچار فضای جو زده نشویم. اینکه بگوییم هرکسی بدحجاب است و با نیروی انتظامی درگیر است این طور نیست، ولی باید روند اصلاح شود. مگر همه مردم ضدانقلاب و دشمن هستند؟
زیدآبادی در ادامه سخنان خود با ابراز این عقیده که ابزار اعتراضی در کشور وجود ندارد و با اعتراضها برخورد میشود، گفت: در همین چارچوب تصور جامعه این است که در کشور نمیتوان اعتراض کرد و اعتراض مورد تحمل قرار نمیگیرد. من معتقدم در بحث اعتراض باید حریم پلیس نیز رعایت شود اما وقتی خشم در جامعه وجود داشته باشد، فردی که اعتراض میکند ممکن است به دنبال آن بد و بیراهی نیز بگوید و یا سنگی هم بیندازد، ولی قدرت در جامعه ما کاملا نسبت به این اتفاقات بیتحمل است. ما اگر میخواهیم کشور را حفظ کنیم باید برای این مسائل راه چاره داشته باشیم.
گنجی افزود: متاسفانه بین حوزه رسانه و امنیت در کشور فاصله وجود دارد. وی با انتقاد از صحبتهای زیدآبادی در مورد صدا و سیما و کیهان خطاب به وی گفت: اگر کیهان و صدا و سیما را کسی نمیبیند و یا نمیخواند چرا شما از محتوای آنها آنقدر حرص میخورید. اگر آنها کاری میکنند که به ضرر جمهوری اسلامی است و منجر به نارضایتی مردم میشود به نفع شماست.
در ادامه نشست، زیدآبادی در پاسخ به سوالی درباره اینکه رفتار برخی از دانشجویانی که رفتارهای هنجارشکنانه داشتند را چگونه ارزیابی میکنید؟ گفت: تبعیض سیاسی عادی است و اظهر من الشمس است. ما در این جامعه مدنی راه به قدرت نداریم. راه باید باز باشد. فحش باد هواست درست نیست بخاطر فحش کسی را بزنند و دانشگاه را ببندند. واکنش برخی خیلی تند است. فحشها خوب نبود و تایید نمیکنم ولی باید احترام هم را نگه داریم.
گنجی گفت: باید مسئله را بشناسیم نه فضا جمهوری اسلامی است و نه دانشگاه نماینده جمهوری اسلامی است بلکه فضای دانشگاه فضای روشنفکرانه است و باید نسبت به پدیدهها با دقت صحبت کنیم.
زیدآبادی: حضور گشت ارشاد باعث تشنج دائمی در کشور است
در ادامه برنامه زیدآبادی گفت: حضور گشت ارشاد باعث تشنج دائمی در کشور است و باید بپذیریم که اینگونه نبود که با تک تک خانمها برخورد کند، ولی همان تعداد انگشت شمار هم باعث ایجاد تاثیرات منفی روانی روی تک تک افراد جامعه شد.
وی با تاکید بر اینکه ادامه گشت ارشاد تشنج دایمی در حکومت است گفت: حکومت از طغیانها و شعارها بیم دارد در صورتی که نباید بترسد و آنچه که باید از آن بترسید فروپاشی اقتدار حاکمیت است.
زیدآبادی همچنین گفت: ستادی به اسم امر به معروف و نهی از منکر تشکیل شده که چند روحانی تندرو آنجا هستند در حالی که امر به معروف و نهی از منکر بیشتر نقادی رفتار دولت است، اما این را تقلیل دادند به موضوعی که اساسا سیاسی نیست. چرا مسئله را سیاسی کردید؟ قبل از مهسا امینی هم چند مورد اتفاق افتاد و ما نوشتیم اما کسی گوش نداد.
گنجی در ادامه این مناظره افزود: در نظرسنجی دانشگاه مریلند میگویند: مردم ایران به جمهوری اسلامی معتقد هستند اما مسئله معیشت دارند و از بین ۲ هزار نفر در شهرنشینها که نظرسنجی کردند 6۰ درصد عقیده دارند که مسئله مردم ایران اقتصادی است.
وی ادامه داد: در بحث هواپیمای اوکراینی تا آنجا که میدانم اکنون ۱۰ نفر زندان هستند و پروندههای ای چنینی پیچیدگیهای خاص خود را دارد. در قضیه متروپل نیز چهار شهردار آبادان در زندان هستند.
گنجی با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران ممکن است دهها ایراد داشته باشد، ولی تصویری که از سوی رسانهها در مورد آن ارائه میشود تصویر واقعی نیست و تصویر ارائه شده از آن توسط رسانههای بیگانه کاملا سیاه است، ادامه داد: من نیز کاملا بر این موضوع تاکید دارم که باید اصلاحاتی صورت بگیرد و ایرادات موجود برطرف شود و از دیگر سو بر این موضوع نیز تاکید دارم که گذر از جمهوری اسلامی سراب است. چه کسی میخواهد بعد از آن مستقر شود؟ پهلویها و یا مجاهدین که دستشان به خون مردم ایران آلوده است، مردم ما هوشمند هستند .
گنجی در پایان گفت: در این ۴۵ روز از بین 88 میلیون ایرانی فقط حدود ۴۰۰ هزار نفر به خیابان آمدهاند. البته به غیر از دانشگاهها که شرایط خاص خود را دارد. شما این ۴۰۰ هزار نفر را با جمعیت میلیونی ایران مقایسه کنید. به نظر شما چرا همه مردم نمیآیند؟ چون مردم به دنبال اصلاح هستند و در پی براندازی نیستند و میدانند که نتیجه براندازی چیست؟ البته ممکن است برای برخی اصلا مهم نباشد که بعد از براندازی چه میشود.
احمد زیدآبادی نیز در بخش پایانی صحبتهای خود در این مناظره گفت: من معتقدم با اسلام فقاهتی نمیتوان دولت مدرن تشکیل داد و در مورد موضوع هواپیمای اوکراینی هم مسئله این است که عدهای میخواستند حقیقت این ماجرا را از مردم کتمان کنند.
زیدآبادی تاکید کرد: برای من ایران مهم است بهترین راه انجام اصلاحات است و اگر اصلاحات انجام نشود جامعه به مشکل میخورد و مسئول آن مقاماتی هستند که میدانستند باید اصلاح شود ولی اصلاح نکردند.