دکتر انسیه خزعلی، معاون امور زنان و خانواده رئیس جمهور، با حضور در دانشگاه صنعتی شریف در نشستی با عنوان"صریح و شفاف برای آینده دختران ایران" با دانشجویان به بحث و گفتگو پرداخت.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه صنعتی شریف، عصر روز دوشنبه 14 آذرماه 1401 دکتر انسیه خزعلی، معاون امور زنان و خانواده رئیس جمهور در نشستی با عنوان "صریح و شفاف برای آینده دختران ایران" پاسخگوی سوالات دانشجویان در خصوص امور زنان بود. این برنامه با حضور دکتر جلیلی رئیس دانشگاه، دکتر تقوی معاون فرهنگی و اجتماعی دانشگاه و جمعی از دانشجویان در سالن جابربنحیان دانشگاه صنعتی شریف برگزار شد.
در ابتدای این نشست دکتر خزعلی با ارائه گزارشی در خصوص عملکرد معاونت امور زنان و خانواده سخنان را آغاز کرد. وی در این خصوص گفت: برنامههای معاونت، ستادی است و قدرت اجرایی ندارد. بودجه و پستهای معاونت امور زنان و خانواده محدود و انتظارات از این معاونت بسیار زیاد است. علیرغم تمام محدودیتها، در سال گذشته تلاش کردیم تا حد امکان معاونت امور زنان و خانواده از حالت تشریفاتی و سیاسی خارج شود. سعی بر این است صدای اقشار مختلف سیاسی را بشنویم و تاکنون نشستهای متعددی نیز در همین راستا با دیدگاهها و نظرات مختلف نسبت به زنان برگزار شده است.
وی در ادامه افزود: برای اجرایی کردن قانونهایی که برای زنان و به نفع آنان نوشته شده ولی امکان ظهور در جامعه را نداشته است تلاشهای بسیاری شده است. از طریق ارتباط با وزارتخانهها و دستگاههای اجرایی خواستار رسیدگی بیشتر و اجرایی شدن این قوانین هستیم اگرچه شاید در خیلی از موارد موفق نبودهایم اما تلاش کردیم تا تحولی در برخی دستگاههای اجرایی ایجاد کنیم. در سفرهای استانی برای اولین بار اعتبارات خاصی برای بانوان تخصیص داده شده است و پیگیر هستیم با نشستهای مجازی که با استانهای مختلف برگزار میکنیم روند پیشرفتها را بررسی کنیم.
دکتر خزعلی در ادامه گفت: برنامه جامع زنان سرپرست خانوار که طبق برنامه ششم توسعه، تکلیف معاونت زنان است تدوین و به کمیسیون دولت ارائه شده است و در حال اصلاح است.
مقابله با آسیبهای مرتبط با زنان و خانواده از جمله طلاق را آغاز کردهایم. طبق برنامه ششم توسعه قرار بر این بود که طلاق کاهش پیدا کند اما متاسفانه افزایش پیدا کرد. از این رو طرح پیشگیری از آسیبهای طلاق تدوین شده و مراحل خود را طی کرده است که امیدواریم به زودی اجرایی شود.
وی در ادامه از پیگیری در خصوص ایجاد تغییراتی در رابطه با قوانین حق خروج زنان از کشور بدون اذن همسر خبر داد و گفت: حق خروج زنان از کشور بدون اذن همسر جزو برنامه فقهی حقوقی معاونت امور زنان و خانواده است و اداره حقوقی معاونت در حال کار بر روی این امر است تا به نتیجه رسد.
دکتر خزعلی درباره قطعنامه آمریکا و درخواست برای حذف ایران از کمیسیون مقام زن، اظهار کرد: اسمش این است صدای زنان را میشوند، اما این صدا اگر مطابق با سیاستهای آنها نباشد و یا موجب چند صدایی شود و یک صدایی استکبار را بشکند، آن را خفه میکنند. به اسم زن دیکتاتوری به خرج میدهند و اجازه نمیدهند زنان مطالب خود را مطرح کنند و تا جایی پیش میروند که تلاش دارند عضویت زنان در یک سازمان بین المللی را لغو کنند.
معاون امور زنان و خانواده رئیس جمهور در ادامه تصریح کرد: سال گذشته با ۴۳ رای از ۵۴ عضو کمیسیون مقام زن، ایران عضو این کمیسیون شد و فعالیت خوبی نیز در نشست کمیسیون مقام زن داشت. اما امسال با دروغهای منتسب به جریانات اخیر و ادعای قتل زنان توسط حکومت از سوی رسانههای خارجی، علیرغم ادعای پیگیری برای حقوق زنان در حال نقض آن هستند.
وی در بخش دیگر سخنان خود با اشاره به اصلاح شاخصهای عدالت جنسیتی تدوین شده در دولت دوازدهم و در این معاونت، گفت: در اکثر موارد شاخصها تدوین نشده و در خیلی از موارد هم شاخصها اجرایی نمیشد. در حال حاضر از ۱۷۷ شاخص به ۵۰۰ شاخص رسیدیم. با دستگاهها تماس گرفته شد تا مشخص شود شاخصها در آن دستگاه با چه فرمولی قابل پیاده شدن است.
دکتر خزعلی در پاسخ به سوال پرتکرار دانشجویان در خصوص اخبار منتشر شده در مورد دو تابعیتی بودن فرزندش گفت: فرزند من دو تابعیتی نیست، همان زمان که خبر منتشر شد توضیح دادم فرزندم مهاجرت نکرده و برای توسعه کارخود سفر کرده است و باز میگردد که برگشت. انتشار اخبار دروغ باعث افزایش حس بیعدالتی در میان مردم میشود. خواهش میکنم همه اخبار را زود باور نکنید. اگر مطلبی را میشنوید، سند بخواهید.
وی در ادامه گفت: همه معترضان را بچههای خود میدانم و با آنها زندگی کردهام. خود را هنوز دانشجو میدانم؛ با دو فرزند وارد دانشگاه و با ۴ فرزند از مقطعی فارغ التحصیل شدم. گوشت و پوست و خون من با صحبت و اعتراضات و نقد در دانشگاه عجین است و در خیلی از فعالیتهای اجتماعی و فرهنگی و سیاسی دانشگاه مشارکت داشتم.
دکتر خزعلی در بخش دیگری از صحبتهای خود گفت: اگر محرومیتهایی برای زنان بوده، من هم آنها را چشیدهام و سعی بر رفع آنها داشتهام. در برخی مسابقات با اسم مستعار شرکت کردم تا بدون در نظر گرفتن نسبت و موارد دیگر به معلومات من نگاه شود.
معاون امور زنان افزود: کسانی سوار بر اعتراضات شده و آن را تبدیل به اغتشاش کردهاند و دست بردار نیستند. درحالی اسم خانمهایی را به عنوان مقتول در اغتشاشات اخیر منتشر میکنند که مدارک علل فوت آنها موجود است. از سوی دیگر ۹۰ درصد دستگیر شدگان آقایان و ۱۰ درصد آنها زنان هستند. چطور میشود اینها در صف مقدم بودند و درگیری با اینها بوده اما این اسمهایی که ردیف میشود، خانمها هستند؟
دکتر خزعلی در پاسخ به سوال دانشجوی دیگری در خصوص کودک همسری با تاکید بر اینکه ازدواج اجباری به شدت محکوم است و باید با آن برخورد شود، گفت: هیچ کس ازدواج اجباری را تایید نمیکند و این امر ابدا در قانون وجود ندارد. از روزهای نخستی که کار را شروع کردم نظر خود را گفتم با بالغ همسری موافقم. بلوغ باید از نظر فکری و جسمی در افراد وجود داشته باشد. واقعیاتی در جامعه است که نباید نادیده گرفته شود. اگر بگوییم قبل از ۱۸ سال حق ازدواج نداری، شاید این ازدواج غیر قانونی و بدون نظارت انجام شود و حتی بارداری انجام گیرد. قانون باید منعطف باشد. ازدواج اجباری محکوم است و باید فرهنگسازی شود.
معاون امور زنان در پاسخ به سوال یکی از دانشجویان مبنی بر چرایی حجاب اجباری در جامعه اظهارکرد: هر کشوری پوششی دارد و اینکه بگویم در کشوری آزادی مطلق است، اینطور نیست. هر جایی متناسب با فرهنگ، سنتها و باورهای خود پوششی را انتخاب میکند.