اخیرا سرویس ایمیل دانشگاه صنعتی شریف با مشکلاتی همراه بود که پیرامون این موضوع خبرنگار روابط عمومی دانشگاه طی گفتگویی با دکتر علیرضا زارعی مدیر مرکز فناوری اطلاعات و ارتباطات دانشگاه جزییات را از ایشان جویا شد.
دکتر زارعی در ابتدا گفت: ایمیل دانشجویان قبلا به صورت دانشکدهای بود و آدرس ایمیلها براساس هر دانشکده تعریف میشد و هر دانشکده برای دانشجویان خود آدرس ایمیل جداگانه دریافت میکرد، به طور مثال دانشکده مهندسی کامپیوتر با x@ce.sharif.edu آدرس ایمیل میگرفتند و آدرس ایمیلهای متفاوت که هر دانشکده میگرفت، با دامنه sharif.ir یا sharif.edu همراه بود. با این وجود هر اتفاقی که از سوی این زیر دامنهها ایجاد میشد (به عنوان مثال ارسال اسپم از سمت زیردامنه ها)، دامنهی اصلی دانشگاه را نیز تحت تاثیر قرار میداد، لذا این موضوع نیاز به مراقبتهای امنیتی بسیاری دارد.
وی افزود: به عنوان مثال اگر سیستمی آلوده باشد یا نام کاربری و یا رمز عبور کاربری افشا شده باشد و این کاربر ناخواسته اقدام به ارسال اسپم به آدرسهای مختلف کند، گیرندههای اصلی مثل gmail یا yahoo و ...، آدرسهای سرور اصلی یعنی sharif.edu را نیز در لیست سیاه قرار میدهند و پس ازآن ایمیلها به این دامنه ارسال نمیشود و این اتفاق باعث میشود امکان ارسال ایمیلهای شریف سلب شود.
وی گفت: ما برای رفع این مشکل در تلاشیم این اتفاقات را به حداقل برسانیم که این پروسه به صورت روزانه توسط مرکز فناوری اطلاعات و ارتباطات دانشگاه انجام میشود.
مدیر مرکز فناوری اطلاعات و ارتباطات دانشگاه شریف افزود: تا زمانی که استفاده بد از سرویس نشود مشکلی در ارسال و دریافت ایمیل نخواهیم داشت، اما به محض آنکه رمز عبور ایمیل کاربری افشا گردد و یا سیستم کاربرآلوده به ویروس شود این اتفاق خواهد افتاد و ما برای پیشگیری از این اتفاق به کاربران توصیه میکنیم که در مرحلهی اول رمز عبور پیچیده که شامل حروف و اعداد و کاراکترهای خاص می باشد را برای حساب کاربری خود داشته باشند و همینطور سیستم خود را بروزرسانی کرده و از آنتی ویروس استفاده نمایند، تا کمتر شاهد چنین اتفاقاتی باشیم.
دکتر زارعی گفت: یکی از کارهای جدی ما در مرکز فناوری اطلاعات و ارتباطات دانشگاه این است که سرویس ایمیل ما همیشه پایدار باشد و مشکلات را به حداقل برسانیم.
وی افزود: ما هر بار که اتفاقی برای سرویسهایمان رخ میدهد سریعا در صدد رفع مشکل برمیآییم و راهی را پیدا میکنیم تا مجددا درگیر این مسایل نشویم و تقریبا در مورد مساله ارسال ایمیلها موضوع حل شده است. برای سایتهایی که زیر مجموعه شریف هستند مثل سایت دانشکده مهندسی برق و ... که دارای آدرس ایمیل مستقل هستند، محدودیت ارسال ایجاد کردیم و حتی برخی ایمیل سرورها که ملاحظات امنیتی را رعایت نمیکردند را بسته ایم تا امکان ارسال ایمیل نداشته باشند تا سرور اصلی دانشگاه دچار مخاطره نشود.
دکتر زارعی در پایان گفت: در حال حاضر تمام موارد و مشکلات تجربه شده در ارسال ایمیل شریف حل شده است و هم اکنون دانشگاه دارای یک سرویس ایمیل پایدار است. با اینحال رصد و مراقبت ما برای پیشگیری از این رخدادها در آینده کماکان ادامه دارد و در صورت شناسایی رفتار مشکوک جدیدی بایستی بلافاصله تمهیدات مناسب جهت حفظ پایداری این سرویس اتخاذ شود.