وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات: سیستمهای جدید پردازش مرسولات پستی از رباتهایی بهره میبرند که توسط دانشجویان دانشگاه صنعتی شریف ساخته شده است.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه صنعتی شریف، آیین رونمایی از سه سامانه تجزیه هوشمند برای انواع مرسولات پستی همچنین سیستمهای سورتینگ هوشمند پردازش مرسولات پستی روز یکشنبه 20 اسفندماه 1402 با حضور وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات برگزار شد.
دکتر عیسی زارعپور وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در این خصوص گفت: سیستمهای جدید پردازش و آمادهسازی مرسولات پستی از رباتهایی بهره میبرند که توسط دانشجویان دانشگاه صنعتی شریف و تعدادی دیگر از شرکتهای دانشبنیان ساخته شده و با دقت و سرعت بسیار بالا، تکمیل طرح هوشمندسازی شبکه پستی کشور را تسریع میکنند.
وی با اشاره به افتتاح سیستمهای پردازش(سورتینگ) هوشمند مرسولات پستی افزود: ۷۰ درصد کسب و کارهای اینترنتی کالامحور هستند که عمده مرسولات آنها توسط شرکت ملی پست جابجا میشود.
به طور میانگین روزانه و در سه شیفت صبح، عصر و شب بالغ بر ۴۲۰ هزار انواع مرسولات به صورت دستی و مکانیزه در مرکز تجزیه و مبادلات لشگر پردازش میشود که با افتتاح سیستمهای سورتینگ هوشمند پردازش مرسولات پستی، حداقل ظرفیت تجزیه هوشمند ۲۲ هزار مرسوله در ساعت امکانپذیر میشود و در آینده نزدیک به ظرفیت ۴۰ هزار تجزیه مکانیزه در ساعت خواهد رسید.
این سیستمها برای تجزیه انواع مرسولات شامل پاکت، بستههای کوچک و جوف طراحی شدهاند و به دلیل فناوریهای به کار رفته در آنها با یکبار اسکن، فرآیند ثبت ورود مرسوله انجام و امکان تجزیه مرسولات تا بیش از ۱۵۰ مقصد درج شده بر روی بارکد را ایجاد میکند.
از مزایای این سیستمها میتوان به اشغال مساحت کمتر، افزایش سرعت سیر مرسولات، کاهش بیترتیبیهای پستی و افزایش کیفیت خدمات، اسکن ورود و خروج تمامی مرسولات و ایجاد امکان رصد لحظهای سیر مرسولات، کاهش هزینه (منابع انسانی، تجهیزات اداری و ملزومات مصرفی)، عدم نیاز به کاربر به واسطه اتومایز شدن اطلاعات، کاهش مدت سیر مرسولات، کنترل و نظارت سیستمی و کاهش وابستگی به نیروی انسانی اشاه کرد.
گفتنی است طراحی و تولید این سیستمها توسط سه شرکت دانشبنیان و با توان داخلی و بر اساس جدیدترین تکنولوژیهای روز دنیا صورت گرفته است.
ربات هوشمند جداساز مرسولات پستی
پژوهشگر دانشگاه صنعتی شریف مهندس ساسان محمدی مدیر عامل شرکت گروه ماشینهای هوشمند تنسور و تیم همراهش، موفق به طراحی و ساخت ۴۰ عدد ربات جداسازی مرسولات پستی که با فناوری هوش مصنوعی به صورت گروهی با همدیگر فعالیت میکنند، شدند.
این رباتها بهعنوان جدیدترین تکنولوژی موجود روز دنیا در بحث سورتینگ مرسولات پستی میباشند که دانش آن فقط در اختیار کشورهای معدودی از جمله آمریکا و چین است.
از ویژگیهای بارز این رباتها، رساندن دقت سورت مرسولات به صد در صد، عدم توقیف فرآیند سورتینگ با ایراد در یک ربات خاص، عدم محدود بودن سرعت سورت در شبانه روز با توجه به تعداد ربات و مساحت اشغال شده و صرفه جویی ۸۰ درصدی در بهرهوری انرژی است.
این رباتها با استفاده از هوش مصنوعی در یک شبانه روز میتوانند اقدام به سورتینگ ۷۰ هزار مرسوله پستی کنند. از مزایای بکارگیری رباتهای هوشمند پستی، افزایش سرعت سیر مرسولات، کاهش بیترتیبیهای پستی و افزایش کیفیت خدمات، ایجاد امکان رصد لحظهای سیر مرسولات، کاهش هزینه(منابع انسانی، تجهیزات اداری و ملزومات مصرفی) و کاهش مدت سیر مرسولات است.
دستگاه سورت بستههای پستی از نوع جوف
جمعی از پژوهشگران دانشگاه شریف موفق به طراحی و ساخت دستگاه سورت بستههای پستی از نوع جوف(پاکت محتوی محصول) شدند.
این دستگاه که توسط شرکت ایده پردازان ناظر اول کیفیت(دانش بنیان فناور) مستقر در پارک فناوری دانشگاه با سرپرستی دکتر مسعود راسخ ساخته شده است، با سفارش شرکت ملی پست ایران در کمتر از 5 ماه توسط این شرکت به بهرهبرداری رسیده است، از نظر عملکردی زیر مجموعه سورترهای Tilt Tray و از نوع سیرکولار بوده و قابلیت تفکیک 9000 تا 18000 بسته در ساعت را دارد.
بدین ترتیب در حال حاضر تفکیک مرسولات به 80 مقصد انجام میگیرد و امکان افزایش مقاصد به 150 نقطه امکانپذیر است. از قابلیتهای نرمافزاری دستگاه ثبت خودکار و سیستمی بارکدهای خوانده شده در سامانه ورود و خروج شرکت ملی پست و چاپ لیبلهای رهسپاری کیسههای پر شده به صورت خودکار است. بهرهمندی از این سامانه خطاهای خوانش و ارسال مرسولات را تقریبا به صفر رسانده است.